Tekanan Darah Tinggi, Bacaan 140 Berisiko Kena Strok

Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau Hipertensi (Inggeris = Hypertension) merujuk kepada Tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi dari tahap biasa secara kronik. Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai keadaan darah tinggi.

Tekanan Darah Tinggi

Kadar tekanan darah tinggi tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.

Tekanan darah tinggi ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut – 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Individu yang mengalami tekanan darah melebihi bacaan 140 perlu segera merujuk pakar kerana bacaan berkenaan mendedahkan mereka kepada komplikasi kesihatan lebih serius antaranya strok atau angin ahmar secara mengejut.

Serangan mengejut hingga lambat mendapatkan rawatan menyebabkan berlaku lumpuh anggota badan secara kekal. Keadaan berlaku disebabkan penyempitan salur darah ke bahagian otak atau disebabkan salur darah pecah. Kesannya, sebahagian daripada tisu otak mengalami kerosakan disebabkan kekurangan bekalan oksigen.

Ramai tidak sedar mereka ada risiko menghidap penyakit bahaya ini hingga masih mengamalkan gaya hidup tidak sihat dengan pengambilan pemakanan tidak seimbang, tinggi kalori dan berlemak selain enggan bersenam.

Pakar Perunding Neurologi Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Sng Kim Hock, berkata mereka yang pernah mengalami strok, berisiko dua kali ganda mendapat serangan kedua pada masa akan datang.

Individu berusia 50 tahun pula, kata beliau, berisiko mendapat serangan walaupun ada kes dikendalikan beliau menunjukkan strok berlaku kepada individu berusia awal usia 20-an.

“Tekanan darah tinggi boleh dikawal menerusi pengambilan sajian seimbang elak menu tinggi kalori dan lemak. Begitu juga tepung gandum. Jagung pilihan terbaik tetapi bukan tepung jagung yang bukan daripada sumber semula jadi.

“Amalkan menu sajian lebih sihat dengan memasak secara merebus, selak pengambilan makanan dalam tin kerana tidak baik untuk kesihatan.

“Paras kolesterol juga perlu dijaga kerana jika terlalu tinggi saluran darah menjadi sempit dan mudah tersumbat akibat darah beku punca strok. Paras normal kolesterol dalam darah tidak melebihi bacaan 5.2,” katanya.

Dapatkan rawatan segera

Individu berisiko, kata Dr Kim Hock, dinasihat mengamalkan gaya hidup lebih sihat. Apabila seseorang bersenam, denyutan nadi meningkat, pengaliran darah berjalan lancar dan membuka salur darah.

“Mereka yang tidak mengamalkan senaman, darah hanya berjalan pada salur darah kecil dan bukan salur darah besar untuk mendapatkan kesejahteraan badan secara menyeluruh,” katanya.

Berhadapan situasi serangan yang begitu menakutkan, beliau berkata, ahli keluarga perlu menghubungi ambulans secepat mungkin atau terus membawa pesakit ke hospital dengan segera.

“Bagi mereka yang ada aspirin di rumah, boleh makan aspirin terlebih dahulu tetapi ubat ini tidak sesuai untuk pesakit darah tinggi. Elakkan juga daripada menyapu minyak panas atau cucuk jarum di bahagian terkena serangan strok.

“Tindakan sedemikian tidak betul dan dilihat sebagai sekadar mitos yang langsung tidak membantu meredakan serangan kepada pesakit berada dalam situasi kecemasan. Lebih cepat mangsa mendapat rawatan segera, peluang pesakit pulih tinggi.

Tanda jelas individu diserang strok:

 • Lemah anggota badan
 • Pertuturan tidak jelas
 • Penglihatan menjadi kabur
 • Separuh anggota menjadi senget
 • Koma

Penyebab serangan

 • Tekanan darah tinggi
 • Kencing manis
 • Paras kolesterol tinggi
 • Merokok
 • Berat badan berlebihan
 • Cara hidup tidak aktif (sedentari)
 • Tekanan
 • Minum minuman keras

“Gejala awal bagi setiap individu tidak sama, 95 peratus serangan strok pertama boleh dirawat dengan sempurna dan pesakit pulih sepenuhnya.

“Proses penyembuhan pada serangan kedua 65 peratus dan serangan ketiga 40 peratus,” katanya.

Namun, beliau berkata, cara terbaik elakkan daripada penyakit ini kerana serangan boleh menjejaskan kualiti hidup bukan sahaja penghidap malah ahli keluarga kerana seorang pesakit perlu dikendalikan tiga orang. Sumber Panduan :bharian.com.my