Roti Susu

Suami Isteri Berjauhan Diberi Kebenaran Rentas Negeri Untuk Kembali Bersatu Suami Isteri Berjauhan Diberi Kebenaran Rentas Negeri Untuk Kembali Bersatu
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan kini memberi kelonggaran kepada pasangan suami isteri yang terpaksa berjauhan atas faktor kerja dan sebagainya... Suami Isteri Berjauhan Diberi Kebenaran Rentas Negeri Untuk Kembali Bersatu

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kerajaan kini memberi kelonggaran kepada pasangan suami isteri yang terpaksa berjauhan atas faktor kerja dan sebagainya untuk kembali bertemu.

Menurut beliau, suaami dan isteri yang ingin memohon kebenaran seperti itu boleh menggunakan aplikasi Gerak Malaysia, atau terus ke Balai Polis yang berhampiran dengan tempat tinggal mereka.

“Mengenai perjalanan rentas negeri, saya diberitahu ada pasangan suami isteri yang tinggal berjauhan atas urusan kerja.

Misalnya, suami bekerja di Perlis, isteri di Johor. Oleh kerana larangan perjalanan rentas sempadan negeri, ada suaami yang dah tak berjumpa anak dan isteri selama dua bulan.

“Jadi saya nak mengumumkan kita berikan kelonggaran kepada pasangan suami atau isteri ini untuk melakukan perjalanan rentas sempadan negeri bagi tujuan berjumpa dengan keluarga,” katanya dalam perutusan khas hari ini.

Selain itu, beliau turut memohon kerajaan Sabah dan Sarawak untuk turut memberikan pertimbangan dalam memberi kelonggaran sedemikian.

Sementara itu, Perdana Menteri hari ini juga telah mengumumkan perlanjutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga 9 Jun 2020.

Sumber: Awani

Shares