“Setiap malam akan jadi macam itu”-Isteri Abam dedah apa yg berlaku kepada anak

GOMBAK – “Anak macam tertanya-tanya mana pergi bapanya, kepada saya,” demikian menurut isteri kepada pelakon dan pelawak terkenal, Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan atau Abam yang meni1nggal dunia, Isnin lalu.

Siti Nurhidayah Mohd Ali berkata, situasi itu membuatkan dirinya seb4k kerana Allahy4rham Abam memang rapat dengan anak tunggalnya itu.

“Selalu bila malam, anak kami akan kac4u arw4ah dan tepuk belakang Abam. Sebelum tidur dia akan kac4u arw4ah, dah berapa malam anak kami mencari mana Abam.

“Dia tepuk-tepuk saya macam tahu ayah dia sudah tiada. Setiap malam akan jadi macam itu selepas arwa4h pergi,” katanya ketika ditemui MalaysiaGazette, hari ini.

Reaksi anak Allahy4rham Abam Bocey atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan, Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey Syed Umar Mokhtar Al-Juffrey di rumahnya, Kampung Sungai Salak Gombak, Selangor.

Menceritakan hal itu, Nurhidayah berkata, anaknya Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey akan sentiasa memanjat pervt Abam setiap malam sebelum tidur.

Malah memasuki hari kedua keti1adaan Abam, Syed Uthman Hamzah yang kini lapan bulan lebih banyak diam dan sesekali menangis.

“Sejak Abam tak ada ni, anak kami masih sihat. Alhamdulilah, dan tidak banyak mera4gam,” jelas Nurhidayah.

Ditanya samada terdapat perubahan dr4stik sebelum arw4ah pergi selamanya, Nurhidayah berkata, suaminya ada menyatakan hasrat untuk menikm4ti asam pedas dan cendol.

Jadi mereka sekeluarga pergi ke Melaka bagi memenuhi permintaan Abam pada Khamis lalu.

“Sebelum arwa4h meni1nggal, Khamis tu dia cakap teringin sangat nak makan asam pedas. Lepas itu dia ajak saya pergi Melaka dan makan asam pedas.

“Yang pertama itu tidak ikut selera dia, lepas itu petang kami makan lagi. Siap cakap ini baru puas makan asam pedas.

“Malam Khamis itu dia nak makan cendol durian, dia seorang yang makan. Hari Jumaat dia cakap nak d3emam,” katanya lagi. – Slambermedia.com