Roti Susu

Sakit Pinggang Sebelah Kiri Bahaya Atau Tidak ? Sakit Pinggang Sebelah Kiri Bahaya Atau Tidak ?
Ramai rakyat seluruh dunia yang mengalami Sakit pinggang sebelah kiri yang mana biasanya disebabkan oleh berbagai masalah yang terjadi kepada struktur jaringan dan organ... Sakit Pinggang Sebelah Kiri Bahaya Atau Tidak ?

Ramai rakyat seluruh dunia yang mengalami Sakit pinggang sebelah kiri yang mana biasanya disebabkan oleh berbagai masalah yang terjadi kepada struktur jaringan dan organ di sekitar kawasan pinggang sebelah kiri.

Saat umur dan tubuh semakin tua, tulang akan menjadi semakin rapuh dan kekuatan otot pun menurun sehingga menyebabkan Sakit pinggang sebelah kiri pun tidak dapat dielakkan lagi.

Sakit pinggang sebelah kiri kebiasaanya akan berlarutan hingga ke kawasan tubuh lain seperti belakang, pangkal paha, dan paha bagian belakang.

Sakit Pinggang Sebelah Kiri

Tanda-Tanda Sakit Pinggang Sebelah Kiri

Sakit pinggang ini biasanya akan dialami oleh sesiapa sahaja tidak kira peringkat umur dan jantina. Antara gejala yang selalu muncul pada sakit pinggang sebelah kiri ialah seperti di bawah:

  • Terasa sakit yang amat parah jika kita hendak bergerak.
  • Selalug rasa sakit dan disertai kesemutan atau mati rasa pada bagian pinggul atau kaki.
  • Kesulitan bila hendak membongkok dan juga ingin bersandar.
  • Terasa nyeri yang menjalar sehingga paha atau kaki, rasa nyeri ini biasa menyebabkan keluhan yang mengganggu sehingga sulit berjalan.
  • Terasa Otot-otot di sekitar tulang belakang selalu mengalami kram sehingga menyebabkan rasa kaku pada pinggang.

Antara Punca Menyebabkan Sakit Pinggang Sebelah Kiri

Pinggang sebelah kiri yang terasa sakit, Selalunya disebabkan oleh beberapa keadaan pergerakan bahagian tubuh. Yang paling sering adalah akibat gerakan tiba-tiba atau posisi tubuh yang kurang baik saat mengangkat benda berat, sehingga menyebabkan cedera.

Antara punca lain yang biasa boleh menyebabkan sakit pinggang sebelah kiri ialah seperti:

Otot tegang

Melakukan aktiviti berlebihan atau melakukan gerakan yang terlalu berat, dapat menegangkan otot. Jika tiba-tiba aktiviti seseorang melibatkan gerakan punggung yang terlalu berat, maka otot dan urat di punggung biasa tertarik, menjadi tegang dan bahkan koyak. Gejala umum dari tegang otot adalah rasa sakit dan kaku pada pinggang. Keadaan ini biasanya akan reda dan pulih kembali setelah penderitanya beristirahat dan menjalani fisioterapi.

Ngeri Punggung

Ngeri Punggung selalunya disebabkan oleh tertekannya saraf yang menghubungkan saraf tulang belakang dan saraf bahagian badan dari pangkal paha hingga tapak kaki. Perkara ini selalunya kerap terjadi, ketika ada pergeseran di saraf tulang belakang atau kerosakan pada tulang punggung sehingga menyebabkan penyempitan saraf. Salah satu ciri umum dari ngeri punggung adalah timbulnya kesemutan disertai rasa nyeri hebat yang menjalar dari pinggang kiri atau kanan ke tungkai dan kaki.

Stenosis spinal

Penyempitan tulang belakang yang menyebabkan tertekannya saraf tulang belakang ini disebut stenosis spinal. Tekanan pada saraf tulang belakang akibat stenosis spinal akan menyebabkan kebas, kram, dan lemas pada bagian tubuh manapun, tergantung pada saraf mana yang tertekan.
Umumnya, gejala akan bertambah parah saat berdiri atau berjalan. Penyebab utama stenosis spinal adalah perubahan tulang kerana sifat penuaan, sehingga  saraf tulang belakang menekan saraf dan akhirnya menyebabkan nyeri.

Gangguan pada ginjal

Disebabkan terletaknya dekat dengan pinggang, Masalah gangguan pada ginjal, seperti batu ginjal atau infeksi ginjal, dapat menyebabkan nyeri pada pinggang. Sakit yang diakibatkan terganggunya organ ini, akan dirasakan di antara tulang rusuk terbawah dan panggul.

Cedera fisik

Kerosakan pada otot dan tulang di sekitar pinggang kiri juga dapat menyebabkan sakit pada pinggang kiri. Kesakitan ini umumnya dirasakan beberapa saat setelah mengalami kecederaan, biasanya akibat dari patah tulang pinggul atau otot di sekitar pinggang kiri mengalami kerosakan.

Pada kaum perempuan, beberapa keadaan lain yang mungkin memengaruhi munculnya rasa sakit di pinggang bagian kiri adalah kista ovarium, endometriosis, pertumbuhan jaringan fibroid pada rahim, dan kehamilan.

Bilakah Harus Kita Berjumpa Dengan Doktor

Meskipun dalam kebanyakan keadaan sakit pinggang sebelah kiri biasanya akan sembuh dengan sendirinya, Namun akan tetapi ada beberapa keadaan yang mana tetap memerlukan pemeriksaan dokter.

Tanda-tanda dan gejala sakit pinggang sebelah kiri yang perlu mendapat pemeriksaan dan rawatan daripada Doktor secepatnya meliputi:

  • Sulitnya untuk mengawal rasa buang air kecil dan buang air besar.
  • Kelumpuhan atau mati rasa di bagian pinggang dan kaki.
  • Berkurangnya kekuatan otot di kedua saraf bahagian badan dari pangkal paha hingga tapak kaki.
  • Sakit yang berlarutan sehingga berlakunya Demam.
  • Kesulitan berjalan atau sukar untuk mengimbangi badan.

Walaupun sakit pinggang sebelah kiri adalah di anggap kesakitan yang biasa, sebaiknya Anda haruslah berjumpa dengan dokter jika sakit pinggang terjadi berlanjutan dan/atau disertai dengan gejala di atas. Setelah melakukan pemeriksaan, dokter akan memberikan penerangan untuk mengatasi keluhan sakit pinggang sebelah kiri berdasarkan penyebab dan keadaan kesakitan diri anda.

Sumber Dari : alodokter.com