Roti Susu

Man Raja Lawak Ganti Arwah Abam Man Raja Lawak Ganti Arwah Abam
KUALA LUMPUR: Pelakon dan pelawak, Man Raja Lawak dipilih menggantikan tempat Allahyarham Abam Bocey untuk membintangi teater Korupsi Dewan Senandung yang bakal dipentaskan di... Man Raja Lawak Ganti Arwah Abam

KUALA LUMPUR: Pelakon dan pelawak, Man Raja Lawak dipilih menggantikan tempat Allahyarham Abam Bocey untuk membintangi teater Korupsi Dewan Senandung yang bakal dipentaskan di Istana Budaya pada hujung bulan ini.

Pengarah teater, Khir Rahman berkata pemilihan dibuat kerana Man yang juga anggota kumpulan Puteh mempunyai sesuatu yang boleh diketengahkan, selain bakat dan penampilan fizikalnya setara dengan arwah Abam.

“Selepas berbincang dengan penerbit, akhirnya muncul tiga nama. Daripada tiga nama ini, kami sepakat membuat keputusan untuk memilih Man untuk menggantikan tempat arwah.

“Saya sudah nampak bakat Man ketika di Maharaja Lawak Mega lagi. Nyata andaian saya tepat apabila kumpulan Puteh yang turut dianggotai Ali Puteh dan Mamak berjaya dinobatkan sebagai juara program berkenaan.

“Saya percaya, apa yang ada pada Man mampu membawakan karakter ini dengan baik. Cuma, kami kena ubah watak asal untuk disesuaikan dengan kemampuannya,” katanya kepada BH Online.

Pelakon, Khir Rahman dan Fauziah Ahmad Daud pada sidang media teater Korupsi Dewan Senandung. – NSTP/Rohanis Shukri

Sementara itu, penerbit teater berkenaan, Fauziah Datuk Ahmad Daud atau lebih mesra disapa Kak Ogy berkata bukan mudah untuk mereka memilih pelakon pengganti kerana acuan karakter arwah Abam memang dicipta khas untuknya.

“Dalam usaha mencari pelakon yang sesuai, kami menerima banyak cadangan. Ada yang memberi usul supaya watak diberikan kepada sahabatnya atau ahli keluarga.

“Namun, kami tidak melihat dari sudut semata-mata. Kalau diikutkan saya tak mahu mencari pengganti namun pandangan pengarah juga harus diambil kira,” katanya pada sidang media di Istana Budaya, semalam.

Pada majlis itu, pihak produksi turut memperkenalkan pelakon, Douglas Lim yang akan memegang watak sebagai tauke dalam teater terbitan itu. Antara barisan pelakon lain termasuklah Vicha Saywho, Tauke, Mark Adam, Joey Daud, Azrul Chemat, Tapai dan Chiwan dan pelakon baharu, Hanna Halim.

Teater yang mengangkat genre komedi seram itu akan dipentaskan selama tiga hari bermula 28 Februari ini. – BH

Shares