Roti Susu

Undang Sebak, Jasmin Hamid Kongsi Pengorbanan Frontliner Undang Sebak, Jasmin Hamid Kongsi Pengorbanan Frontliner
Undang Sebak, Jasmin Hamid Kongsi Pengorbanan Frontliner. Pelakon Jasmin Hamid menyatakan golongan pekerja pembersihan seringkali dipandang sebelah mata dan tidak diendahkan. Namun, servis mereka... Undang Sebak, Jasmin Hamid Kongsi Pengorbanan Frontliner

Undang Sebak, Jasmin Hamid Kongsi Pengorbanan Frontliner. Pelakon Jasmin Hamid menyatakan golongan pekerja pembersihan seringkali dipandang sebelah mata dan tidak diendahkan.

Namun, servis mereka itu betapa besarnya pengorbanan kepada negara.  Tanpa mereka menjalankan rutin pembersihan, rakyat akan hidup dalam keadaan yang serba tidak bersih.

“Jangan Lupa Pada Mereka ” Mereka juga boleh di golongkan sebagai wira kita yang kita selalu Terlepas Pandang dan rasa Jijik oleh Segelintir Masyarakat kerana kerja mereka mengutip Sampah Busuk Kita.

“Tanpa mereka, penyakit lain pula yang akan timbul bila Sampah Sarap tidak di kutip.. Dah la kita makan tidur, makan tidur sepanjang PKP ni. Sudah semestinya Sampah berlambak -lambak.

“Cukuplah seminggu mereka tak datang kutip sampahbusuk kita, semua orang akan runsing sebab semua dah berbau busuk. Maknanya we need each other, uols,” tulisnya. Pada masa sama, bintang drama itu turut meminta ramai tidak lokek untuk merakamkan ucapan terima kasih dan jauhkan diri dari sifat menghina.

“Hulurkanlah juga bantuanbagi yang mampu kepada mereka kerana mereka juga ada perut untuk di isi.. Sekurang-kurangnya ucap terima kasih ataupun paling tidak berikan senyuman.

“Kalau senyum pun tak boleh beri,mati jerlah.. Jangan mengira Bangsa dan Agama bila kita nak buat kebaikan.. Jauhkan sifat menghina pekerjaan seseorang yang menjemput rezeki halal dari allah. Dubia ini bulat dan berputar,” kongsinya lagi.

 

View this post on Instagram

 

JANGAN KITA LUPA PADA MEREKA…. Mereka juga boleh di golongkan sebagai WIRA kita yang kita selalu TERLEPAS PANDANG dan rasa JIJIK oleh SEGELINTIR MASYARAKAT kerana kerja mereka mengutip SAMPAH BUSUK KITA.. Tanpa mereka, penyakit lain pula yang akan timbul bila SAMPAH SARAP tidak di kutip.. Dah la kita makan tidur, makan tidur sepanjang PKP ni. Sudah semestinya SAMPAH berlambak -lambak.. Cukuplah seminggu mereka tak datang KUTIP SAMPAH BUSUK kita, semua orang akan runsing sebab semua dah BERBAU BUSUK .. Maknanya we need each other, uols.. . . Hulurkanlah juga BANTUAN bagi yang mampu kepada mereka kerana mereka juga ada perut untuk di isi.. Sekurang-kurangnya ucap TERIMA KASIH ataupun paling tidak berikan SENYUMAN.. Kalau senyum pun tak boleh beri, MATI JELAH.. Jangan mengira Bangsa dan Agama bila kita nak buat kebaikan.. JAUHKAN SIFAT MENGHINA pekerjaan seseorang yang menjemput REZEKI HALAL dari ALLAH…. DUNIA ni bulat dan berputar… . . #covid_19 #coronavirus #allahmahapenyayang

A post shared by jasminhamid (@jasminhamidjh) on

Terdahulu, sebuah foto yang menunjukkan petugas kesihatan yang memakai PPE sedang disuakan air minuman mengundang sebak di hati netizen. Ulasnya, netizen hanya diminta duduk di rumah dan tidak perlu berkorban nyawa dan tenaga seperti barisan frontliner, namun dia hairan mengapa masih ada lagi yang berdegil.

“Allahuakhbar. Sedihnya melihat keadaan Frontliner yang kehausan kerana kewajipan menjalankan tugas yang telah di amanahkan.. Pedihbila ada segelintir masyarakat yang pandang serong dengan pekerjaan mereka.

 

View this post on Instagram

 

Allahuakhbar…..😥😥😥 Sedihnya melihat keadaan FRONTLINER yang kehausan kerana kewajipan menjalankan tugas yang telah di amanahkan.. PEDIH bila ada SEGELINTIR masyarakat yang pandang SERONG dengan pekerjaan mereka.. Tanpa mereka, adakah kita dapat merawat sendiri WABAK COVOD_19 ini??? . . Kita hanya di minta ikut perintah KERAJAAN dengan menjaga KESIHATAN dan DUDUK RUMAH untuk putuskan rantaian COVID_19 sahaja, bukan di suruh bertungkus lumus merawat pesakit , menjaga keamanan serta penuhi keperluan Rakyat.. Takkan itu pun nak merungut?? Atau kita semua AKAN HAPPY bila PKP terpaksa di sambung lagi hanya kerana sikap SELFISH dan DEGIL kita??? . . Jika kita merungut, bermakna kita sudah marah pada ALLAH.. WAJIB bersangka baik kepada ALLAH walau apapun keadaan yang ALLAH turunkan kepada kita.. . . Jadilah seorang yang BERAKHLAK.. JAGA LISAN, JAGA KESIHATAN, JAGA IMAN.. Jangan putus berdoa mengikut agama masing-masing.. Hargailah jasa dan pengorbanan mereka yang berkorban nyawa, masa dan tenaga untuk kita semua.. USAHA, DOA dan TAWAKAL.. . #frontliners #covid_19 #coronavirus #allahsebaikpelindung #allahmahabaik

A post shared by jasminhamid (@jasminhamidjh) on

Tanpa mereka, adakah kita dapat merawat sendiri wabak covid 19 ini? “Kita hanya di minta ikut perintah Kerajaan dengan menjaga kesihatan  dan duduk rumah untuk putuskan rantaian COVID_19 sahaja, bukan di suruh bertungkus lumus merawat pesakit , menjaga keamanan serta penuhi keperluan Rakyat.

“Takkan itu pun nak merungut?? Atau kita semua akan happy bila PKP terpaksa di sambung lagi hanya kerana sikap selisih dan degil kita? “Jika kita merungut, bermakna kita sudah marah pada allah.. Wajib bersangka baik kepada allah walau apapun keadaan yang allah turunkan kepada kita.

“Jadilah seorang yang berakhlak.. Jaga lisan, Jaga kesihatan, Jaga iman.. Jangan putus berdoa mengikut agama masing-masing. “Hargailah jasa dan pengorbanan mereka yang berkorban nyawa, masa dan tenaga untuk kita semua.. Usaha, Doa dan Tawakal,” ulasnya. [ Sumber MH ]

Shares