Roti Susu

Cara Daftar eWallet & Penebusan Kredit Tambahan ePenjana RM50 Cara Daftar eWallet & Penebusan Kredit Tambahan ePenjana RM50
Cara Daftar eWallet & Penebusan Kredit Tambahan ePenjana RM50. Umum mengetahui dalam Belanjawan 2020 kerajaan telah memperuntukkan RM450 juta balik perlaksanaan insentif eTunai Rakyat.... Cara Daftar eWallet & Penebusan Kredit Tambahan ePenjana RM50

Cara Daftar eWallet & Penebusan Kredit Tambahan ePenjana RM50. Umum mengetahui dalam Belanjawan 2020 kerajaan telah memperuntukkan RM450 juta balik perlaksanaan insentif eTunai Rakyat.

Melalui program ini, setiap rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dan berpendapatan RM100,000 ke bawah setahun layak menerima RM30 kredit dompet digital atau eWallet.

Hari ini melalui Pelan Pemulihan Semula Ekonomi Negara, kerajaan telah memperkenalkan ePenjana yang menyediakan insentif tambahan sebanyak RM50 yang akan dikreditkan ke akaun eWallet anda pada bulan Julai nanti.

Sebelum ini kerajaan interim di bawah Tun Mahathir ada mengumumkan dana tambahan dalam bentuk e-tunai sebanyak RM50 khas untuk semua penerima BSH.

Dana tersebut akan disalurkan secara automatik pada bulan Mei nanti dengan syarat anda sudah memiliki akaun eTunai masing-masing.

Namun pemberian dana tersebut terbantut setelah berlaku pertukaran kerajaan yang kini dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Antara dompet digital yang terpilih bagi perlaksanaan program ini ialah Touch n Go eWallet, Boost dan juga GrabPay.

Cara Daftar eWallet  / Etunai Rakyat 2020

Sebelum itu, pastikan anda sudah memiliki akaun dompet digital tersebut. Caranya anda hanya perlu download, daftar dan buat pengesahan IC untuk menggunakannya.

BOOST – ANDROID, IOS

1.Download app Boost terlebih dahulu di appstore/googleplay
2.Masukkan butiran yang diperlukan dan ikut arahan selanjutnya.
3.Upgrade kepada Boost Premium.
4.Sahkan atau verify akaun Boost.
5.Dapatkan RM5 cashback jika anda berbelanja RM10 yang pertama.
6.Klik “Get ready to claim e-Tunai” dan ikut arahan yang diberikan.
7.Claim e-kredit RM30 dan lain-lain ganjaran ekslusif bermula 15 Januari 2020.

GRAB – ANDROID, IOS

1.Download app Grab terlebih dahulu appstore/googleplay.
2.Grabpay memang ada didalam app Grab.
3.Aktifkan GrabPay
4.Masukkan nama dan nombor kad pengenalan (IC)
5.Ambil gambar kad pengenalan
6.Tekan hantar. Anda akan terima pengesahan jika semunya dihantar dengan betul
7.Kemudian tekan dan tebus RM30 bermula 15 Januari 2020
8.Selesai! Dah dapat belanja RM30 yang ada dalam eWallet.

TOUCH ‘N GO EWALLET – ANDROID, IOS

Bagi TNG eWallet, sila masukkan kod 6P08UL1JQP ketika pendaftaran untuk dapat RM10 secara PERCUMA!

Tonton Cara Daftar eWallet akaun TNG eWallet :

 

Untuk kumpul mata sambil menikmati pelbagai cashback, pastikan anda gunakan kad BigPay bersama eWallet anda.

Caranya mudah sahaja:

STEP 1

Mula-mula install apps *BIGPAY* kat dalam Play Store atau App Store

STEP 2

Lepas tu apply kad BigPay ni guna handfon kita je

STEP 3

Masukkan kod ni 6P08UL1JQP untuk claim *RM10 PERCUMA* dari Air Asia. Tak ambik ni rugi la, siapa nak bagi duit free?

STEP 4

Dah selesai semua, top up RM20 untuk aktifkan kad. Top up ni boleh guna kad kredit or online banking. Dah settle.
*Once activate, dalam account ada RM10(referral code)+RM20 =RM30

STEP 5

Kad tu dia akan pos ke alamat kita, dlm 5 – 7 hari bekerja dah sampai, tak payah bayar apa-apa utk pos. Tunggu je kad sampai kat rumah sambil goyang kaki.

Tak perlu pergi bank, atau pergi mana-mana kaunter untuk nak buat kad ni. Mudah sangat.

Untuk maklumat lanjut tentang program eTunai Rakyat ini anda boleh layari minisite Touch ‘n Go.

Maklumat Lanjut layari : Semakanonline

Shares