Bakal Dipenjara, Ini Kata-Kata Terakhir Pemandu Myvi Kepada Keluarga Mangsa !

Semalam, pemandu Perodua Myvi yang memandu di bawah pengaruh ddah sehingga menyebabkan kem4tian seorang anggota tentera dalam kmIangan pada Sabtu lalu, dipenj4ra enam tahun dan didenda RM8,000 oleh Mhkamah Majistret Johor Bahru..

Tertudvh, Nur Fatin Nasrah Suhaimi, 23, yang mengenakan pakaian berwarna hitam dan berkerusi roda mengaku bersal4h atas pertudvhan yang dibacakan terhadapnya.

Majistret Suhaila Shafi’uddin turut memerintahkan tertudvh hilang hak kelayakan daripada memegang lesen memandu selama enam tahun dari tarikh sabitan.

Nur Fatin Nasrah ditudvh di bawah Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukvman pnjara maksimum 10 tahun, denda sehingga RM20,000 dan lesennya boleh digntung serta hilang kelayakan lesen memandu.

Fatin menyesal dan mohon maaf

Terdahulu, tertudvh dalam rayuannya memohon maaf kepada keluarga anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang meninggI dnia dalam kmIangan itu.

” Saya menyesal dan mengaku saIah atas perbuatan saya. ” Saya memohon maaf kepada keluarga mngsa kerana perbuatan ini telah menyebabkan mereka kehilangan orang tersayang,” katanya.

Bagaimanapun, pihak pendakwaan diketuai Pengarah Pendakwaan Negeri Johor, Tengku Amir Zaki Tengku Abdul Rahman meminta mhkamah mengenakan hukvman setimpal atas kepentingan awam memandangkan kesaIahan dilakukan itu telah meragvt ny4wa.

Selain itu, katanya, mhkamah juga perlu mengambil kira keadaan tertudvh yang bukan sahaja memandu di bawah pengaruh ddah, malah tidak memiliki lesen kenderaan dan memandu secara berb4haya.

” Kejadian ini telah tular di media sosial. Semua orang pasti melihat video kejadian terbabit. ” Kejadian ini telah berlaku pada orang lain, bayangkan jika berlaku terhadap kita atau keluarga kita,” katanya.

Sementara itu, mhkamah turut mengenakan denda RM3,300 terhadap tertudvh yang mengaku bersaIah atas tiga kesaIahan trafik iaitu tidak memiliki lesen kenderaan, membawa kenderaan lesen tamat tempoh dan tidak dilindungi insurans di lokasi dan waktu sama.

Pada prosiding berasingan, tertudvh yang mengaku bersaIah dihvkum pnjara tujuh bulan atas pertudvhan memasukkan ddah jenis meth4mphetamine dan amphetamie pada jam 7.30 petang di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, 10 Oktober lalu.

Pendakwaan kes itu dikemukakan bawah Sksyen 15(1)(a) Akta Ddah Berb4haya 1952 dan sabit kesaIahan boleh didenda tidak lebih RM5,000 atau pnjara tidak lebih dua tahun.

Pada Sabtu lalu, seorang anggota TLDM, Laskar Kanan Mohd Rizal Buseri, 31, mavt dalam kmIangan membabitkan tiga kereta di Kilometer 4, Jalan Johor Bahru-Kota Tinggi berhampiran Plaza Pelangi.

Sumber via obulan